Sidebar

29
vr, mei

Gebruik peuterspeelzalen wordt flink goedkoper

Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Eigen bijdrage wordt tot 66% lager

053 Enschede Maatschappij - Het College heeft de tarieven en subsidies voor peuter- en VVE-arrangementen voor 2019 bepaald. Belangrijk uitgangspunt daarbij was de wens om de peuterspeelzaal voor ouders goedkoper te maken om zodoende te stimuleren dat alle kinderen gebruik kunnen maken de peuterspeelzaal.

Eigen bijdrage fors omlaag

Kinderopvangorganisaties bieden 2- en 3-jarigen zogenoemde peuter- en VVE-arrangementen aan in de peuterspeelzalen van de 28 Integrale Kindcentra in Enschede. Een peuterarrangement bestaat uit 2 dagdelen van 2,5 uur; peuters die qua (taal)ontwikkeling extra ondersteuning kunnen gebruiken, krijgen 4 dagdelen van 2,5 uur aangeboden. Dit wordt een VVE-arrangement genoemd. Ouders hoeven vanaf 2019 niet meer mee te betalen in de meerkosten van een peuter- of VVE- arrangement ten opzichte van de reguliere kinderdagopvang. Dit betekent dat de eigen bijdrage voor ouders aanzienlijk lager wordt. Voor ouders met een besteedbaar inkomen tot 24.610 euro gaat de eigen bijdrage omlaag van 193 euro naar 66 euro per jaar (voor het eerste kind). “Ik wil dat ieder kind in Enschede in de gelegenheid is gebruik te maken van de peuterspeelzaal. Financiële overwegingen van ouders zouden daarbij geen rol mogen spelen”, aldus wethouder Eelco Eerenberg. ”Ik ben daarom blij dat we binnen de bestaande middelen ruimte hebben gevonden de ouderbijdrage fors te verlagen. Het draagt bij aan de kansengelijkheid die dit College nastreeft.”

Extra subsidie voor peuterspeelzalen met een hoog aandeel VVE-kinderen

Het College stelt in 2019 ook extra subsidie beschikbaar voor peuterspeelzaal-groepen met een hoog aandeel VVE-kinderen (meer dan 75%). De praktijk laat zien dat die groepen extra aandacht vergen van pedagogisch medewerkers. Om de organisaties in de gelegenheid te stellen dezelfde kwaliteit als elders te blijven bieden, is er in 2019 voor die groepen extra geld beschikbaar. De extra subsidie bedraagt op jaarbasis 2.500 euro per groep.

Vitamines & Supplementen r